2015. január 18., vasárnap

E.L. James: A szürke ötven árnyalata

"Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát.A nem ebben a világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana szelíd szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt - de a saját feltételei szerint."

Eddig valahogy mindig úgy jött ki nálam a lépés, hogy az ilyen Námbörvan-Nyújorktájmz-Besztszellereket soha nem akkor sikerült elolvasnom, megkedvelnem stb., mikor a nép, az istenadta nép nyáladzott róla, és az összes létező fórum ezekkel volt tele. Na, pont így voltam az 50 árnyalattal is. És igazából így utólag visszagondolva, nem is értem ezt az óriási felhajtást körülötte. Talán amiatt, hogy nem egy szokványos "vanília" szex-kapcsolatnak indul benne a történet.
Ahogy elkezdtem olvasni, egy az egyben az Alkonyat jelent meg lelki szemeim előtt. Minden, de minden stimmel:
- a szürkeségből kiemelt sete-suta főhősnő, aki nem tartja sokra magát;
- a szemtelenül gazdag, de megközelíthetetlen, "jobb-ha-távol-tartod-magad-tőlem, de-én-rohadtul-nem-bírom-visszafogni-magam"- pasi;
- a szertelen, újraházasodós anyuka, aki a napsütötte tengerparton él;
- a házaspár, aki örökbefogadott egy rakat gyereket (majdnem felér egy Cullen-klánnal);
- Seattle és környéke;
- az 524 oldalon keresztül húzzuk-halasztjuk dolgok;
- a minden 2.mondatban elhangzó szeretlek-de én jobban szeretlek;
- és még esküszöm némelyik mondat is visszaköszön az Alkonyatból.

Mikor olvastam a moly.hu-n (ez itt a reklám helye) az értékeléseket, belefutottam @Belle_Maundrell értékelésébe, (és utólagos elnézéssel szeretném engedélyét kérni, amiért idézem, de..) aki szó szerint számból vette ki a szót, mikor azt írta, hogy ez a könyv " egy átpornósított, vámpírtalanított Alkonyat"...
Mindezek ellenére csak úgy faltam a lapokat. Nem is tudom. Talán vártam valami extra kimenetelt, vagy hogy valami igazán megfog majd benne... Szóval mindent összegezve, nem igazán értem körülötte ezt a felhajtást. Kíváncsian várom belőle a filmet. Mert biztos meg fogom azért nézni, mit hoztak ki belőle.. bár a +16-os korhatár nem hagy kétséget afelől, hogy pont azt hagyják ki belőle, amiért az egész könyv felkapott lett..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése